Er zijn boeken vol geschreven over groeimethodieken. In een reeks artikelen zet ik ’s werelds beste en meest bewezen groei inzichten op een rij. Vandaag het Business Model Canvas van de Zwitser Alexander Osterwalder. Het brengt op een visuele manier alle aspecten van jouw bedrijf in kaart. Aan de hand van negen bouwstenen is het mogelijk om jouw organisatie, doelgroep, klanten, leveranciers en verdienmodel te beschrijven. En dat alles op slechts 1 A4-tje!

Centraal in het Business Model Canvas staat de propositie, de onderscheidende waarde die je de klant biedt. De onderkant bestaat uit de kosten en opbrengsten. Links is ruimte gereserveerd voor hoe je deze waarde tot stand brengt: welke partners, welke (hulp)bronnen je gebruikt en welke activiteiten je onderneemt. Aan de rechterkant staat aan wie je het product verkoopt, hoe de levering eruit ziet en het onderhouden van de relaties.

Voorkom hoofdpijnklanten

Door het Business Model Canvas volledig in te vullen, richt je je op de juiste manier op klanten waar je de meeste waarde kan bereiken. Dat klinkt heel logisch, maar te vaak zie ik ondernemers – met name in de beginfase – alles aanpakken wat ze te pakken kunnen krijgen. Een ondernemer die zegt dat hij alles doet voor iedereen, heeft zijn klantgroep onvoldoende gespecificeerd en mist daarmee de aansluiting bij z’n waardepropositie. Want alles doen voor iedereen staat eigenlijk niks doen voor niemand. Dat zorgt in de praktijk voor veel hoofdpijnklanten. Dat zijn klanten die eigenlijk helemaal niet bij jou passen, klanten die niet zorgen voor de meeste omzet, maar wel voor de meeste hoofdpijn.

In het Business Model Canvas breng je je propositie en je in- en externe bouwstenen met elkaar in verbinding. Hierdoor ontstaat eenheid en synergie in alles wat je doet in jouw business en wordt het helder of dit aansluit bij de behoeftes van jouw klant. Om het concreet te maken: een ijswinkel gericht op kinderen vraagt om een ander businessmodel dan een ijssalon met ambachtelijk biologisch linksgedraaid roomijs met een vleugje limoncello.

In een notendop

Als ondernemer doe je er daarom goed aan om de negen blokken van het Business Model Canvas in te vullen. De inhoud is als volgt verdeeld:

Rechts

Aan de rechterkant van de centrale kolom (je waardepropositie) staan in drie blokken de belangrijkste klantgegevens omschreven: je doelgroep, de wijze van klantcontact en je verkoopkanalen.

Links

De infrastructuur die ervoor nodig is om jouw klant te bereiken, staat in de drie blokken omschreven aan de linkerkant van je waardepropositie. Dan gaat het om je kernactiviteiten (voor de focus!), je partners (die jouw bedrijf versterken) en de bronnen (mensen en middelen) die je nodig hebt om je doel te bereiken.

Onder

Het onderste deel van het Business Model Canvas is geserveerd voor het financiële plaatje, oftewel de inkomsten en de uitgaven. Hier komt de wijze waarop jij met jouw onderneming geld gaat verdienen centraal te staan. Je maakt hierin duidelijk waar jouw inkomsten vandaan komen en hoe je dit gaat bereiken. Nu en in de toekomst. De uitgaven verschillen uiteraard per beroepsgroep of branche, maar er zijn vaste kosten waarmee vrijwel iedere ondernemer te maken krijgt.

En dan?

Voor elke business is het invullen van het Business Model Canvas waardevol. Het helpt je de balans opmaken. Door verbinding te zoeken tussen alle bouwstenen, haal je de mismatches eruit en – belangrijker! – zie je waar groeikansen liggen om op te innoveren. Zoek je een nieuwe doelgroep voor hetzelfde product, of investeer je in een nieuw product voor de bestaande doelgroep? Wezenlijke vragen voor ondernemers die willen groeien en die te beantwoorden zijn met het Business Model Canvas!

Wil je een goede start met jouw bedrijf maken? Ik kan je alle ins en outs vertellen over het Business Model Canvas, dus neem gerust contact met me op! Een afspraak plan je gemakkelijk in via deze link.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.