Al eerder beschreef ik alle bouwstenen van een organisatie. ‘Purpose’, ‘Propositie’ en ‘Planning’ kan je zien als het fundament van een bedrijf. ‘People’, ‘Proces’ en ‘Performance’ zijn de pilaren. ‘Profit’ vormt het dak. Niet voor niets. Het dak zorgt ervoor dat er geen regen naar binnen sijpelt. Om deze metafoor aan te houden betekent het overigens niet dat je een slecht dak hebt als het toch lekt. Kans is groot dat er dan iets mis is met je fundament of er een pilaar scheef staat.

Voor elke onderneming is het van levensbelang dat de regen buiten blijft. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je dat ook niet doen voor je omgeving. En zonder duurzaam en voldoende resultaat te behalen kan je niet groeien. Om te groeien heb je over het algemeen cash nodig. De kosten gaan immers voor de baten uit, of zoals ze het in Amerika noemen: ‘Growth sucks cash’. Want in welke ‘pilaar’ je ook wilt innoveren of investeren, er moeten wel voldoende middelen voor zijn. Investeringen in (meer) personeel, R&D of procesoptimalisatie betalen zich immers niet direct uit.

Cash is King!

De meeste ondernemers houden prima zicht op hun omzet en winst, maar lang niet alle ondernemers sturen op de cashflow. Dat is niet verstandig. Managementgoeroe Alan Miltz omschrijft het als volgt: Revenue Is Vanity, Profit Is Sanity, Cash Is King. Oftewel, kijken naar omzet zegt niet zoveel. Dat is een cijfer dat makkelijk te beïnvloeden is zonder dat er veel waarde aan gehecht kan worden. Kijken naar winst zegt al iets meer. Het geeft de kwaliteit van je omzet aan. Je winst is echter niet altijd volledig beschikbaar geld. Waar het om gaat is de cash. Daarmee kan je investeren!

De stelregel bij profit is dat je een zo groot mogelijk deel van de benodigde investeringen uit eigen geld financiert. Zo hou je een zo groot mogelijke zeggenschap over je bedrijf. Streef daarbij niet naar winstmaximalisatie, want als jouw winst ten koste gaat van anderen, is het geheel in onbalans. Zoek de balans op door je in- en externe stakeholders niet af te knijpen of de planeet leeg te trekken. Hier moet je als bedrijf verantwoord je eigen keuzes in maken en positie innemen. Dan gaat het dus om sturen op zowel financiële als niet-financiële waarden. De harde kan van ‘profit’ is duidelijk. Als je winst, reserves en werkkapitaal niet op orde zijn, besta je over een tijdje niet meer. De zachte kant (hoe winstgevend ben ik voor mijn omgeving?) is echter minstens even belangrijk. Want je eigen winst kan wel op orde zijn, maar als je je leverancier niet, te laat of te weinig betaalt, is de hele keten in gevaar.

Wat dat betreft is de uitspraak van de Braziliaanse zakenman Ricardo Semler treffend: If you’re over twenty percent, you’re either in brothel or coke.

Merk je nou dat je toch ergens een lek hebt maar kom je er niet achter waar het ‘m precies in zit? Voel je vrij om eens contact op te nemen met me om hierover te sparren. Wellicht kan ik je van dienst zijn. Plan een afspraak in via deze link om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.