De motor van je bedrijf zijn de mensen. Het is daarom goed om altijd scherp te houden of de juiste mensen wel op de juiste plek zitten. Vooral snelgroeiende ondernemingen verliezen die hoofdvraag nog wel eens uit het oog. Door de inrichting van je bedrijf in een sessie te bekijken, leer je op een gestructureerde manier in te zien waar de schoen het hardste wringt.

Veel groeiende ondernemers vertellen me dat ze de meeste hoofdpijn krijgen van dit ‘people vraagstuk’. Hoe vind je de juiste mensen? Zit iedereen wel op de juiste plek? Doet iedereen de juiste dingen? Hoe zorg je ervoor dat de goede mensen blijven? En hoe kom je van de minder goede mensen af?

Eerst de mensen…

Ik bespreek dit soort vragen in masterclasses met management teams aan de hand van de ‘bus-analogie’ van Jim Collins. Hij gebruikt de metafoor door een onderneming te vergelijken met een bus en de directeur met de buschauffeur. Voordat de onderneming een nieuwe richting inslaat, is het van belang dat de chauffeur eerst de juiste mensen aan boord krijgt en deze mensen vervolgens op de juiste stoelen laat plaatsnemen.

Je moet als ondernemer streven naar enkel ‘A-spelers’ in je bus. Met A-spelers bedoel ik werknemers die resultaat opleveren én passen bij de cultuur en kernwaarden van het bedrijf. Dat laatste is minstens zo belangrijk en veel moeilijker om vorm te geven. Productiviteit is immers te leren, maar iemand ontwikkelen op z’n kernwaarden is zo goed als ondoenlijk. Daar gaat de meeste (verloren) energie inzitten. Dat is zonde, want die energie kan beter worden gestoken in het bedrijf zelf. Zo zal een steengoede verkoper nooit een relatiebeheerder worden. Dat zijn nou eenmaal twee verschillende bloedgroepen. Als je jezelf omschrijft als een relationeelgericht bedrijf, is het daarom niet verstandig om grofgedreven salesmonsters aan te nemen. Hou in je aannamebeleid dus rekening met je kernwaarden. ‘Mishires’ zijn niet voor niets een van de grootste kostenposten van snelgroeiende bedrijven.

… dan de (in)richting

Vervolgens moeten al jouw ‘passagiers’ nog wel op de juiste stoel gaan zitten. Met de bus-analogie krijg je in kaart hoe je bedrijf is ingericht en of de taken juist verdeeld zijn. De pijn komt dan in beeld. Het komt vaker voor dan je denkt dat iemand eigenlijk op drie stoelen tegelijk zit, of – erger – een stoel dubbel bezet is. Als er nog een aantal plekken leeg blijken te zijn, hoeft dat geen ramp te zijn. Je kan de taken onderling nog wel even opvangen en ondertussen op zoek te gaan naar de ontbrekende A-speler. Maar als blijkt dat een stoel dubbel bezet is, heb je een groter probleem. Zo heb ik eens een techbedrijf begeleid waarvan twee personen dachten de CEO te zijn. Er bleek een onderhuidse strijd tussen twee kapiteins op één schip te woeden. Met name bij startende ondernemingen gebeurt het vaker dat er wordt gezegd dat alle beslissingen in gezamenlijkheid worden genomen, maar er moet altijd één buschauffeur zijn. Als iedereen verantwoordelijk is, is er in feite immers niemand verantwoordelijk.

Wil jij eens samen met de frisse ogen van een externe kijken of ‘de stoelen van jouw bus’ door de juiste mensen bezet zijn? En hoe het op te lossen als dat niet het geval is? Plan een afspraak in via deze link om samen te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Deze blog is onderdeel van een reeks die de bouwstenen van elk bedrijf beschrijft. Eerder verschenen ‘Purpose’, ‘Propositie’ en ‘Planning’ als fundament van een bedrijf. ‘People’ vormt de eerste pilaar. De andere zijn ‘Proces’ en ‘Performance’ die in volgende blogs aan bod komen.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.